fbpx

Amikor az ember megszületik, egy szeretet csodalény. Azt hiszi, hogy ők a világ közepe, mindenki szereti őt, mindenki elfogadja, mindenki csodálatosnak tartja. A gyermekek még ártatlanok.

Aztán elkezdődik a nevelés, ami egy konzerválás. A szülő az egyéni gondolatait átadja a gyermeknek, amiben lehetnek rossz szokások, traumák ugyan úgy, mint jó szokások és megfelelő szabályok, szeretet, törődés. Ehhez jönnek a társadalmi elvárások úgy, mint elvárt viselkedés, beszéd, szokások.

Minden gyermek más, azt hiszem ez nem új dolog. Másképp reagálnak ugyan arra a dologra. Az egyik fél a padláson lakó Mörmikétől, a másik meg nagyon jót rötyög rajta. (Mörmike egy kedves manó, aki szeret a gyerekekkel játszani és a padláson lakik az oviban is és otthon is.)

Szülőként nem vagyunk tökéletesek. Tudatosítanunk kell, hogy a tudásunk legjavát adjuk a gyermeknek. Felelősséget kell vállalnunk érte és úgy kell róla gondoskodnunk, hogy a lehető legjobban tudjon fejlődni. Ehhez önismeretre van szükségünk és arra, hogy ismerjük a gyermeket is.

Egy padláson lakó Mörmike egész gyerekkorra elkísérheti a gyereket, ha ő éppen érzékenyebb erre. Ezt felfoghatja a gyerek játéknak vagy a félelem forrásának. Ha ismerjük a gyermeket, akkor tudjuk, hogyan kezeljük nála az ilyen dolgokat.

Szülőnek lenni a legnehezebb dolog szerintem, mert felelősséggel tartozol azért, hogy mit mondasz vagy teszel, és egy másik életért is. És ez igaz minden szakmára, aki gyerekekkel foglalkozik. És igaz minden szakmára, ami emberekkel foglalkozik. Vagyis mindannyian ugyan abban a csónakban ülünk.

Ezért fontos hogy ismerjük meg magunkat és tárjuk fel a bennünk húzódó problémákat. Építsük az önbecsülésünket, mert akkor kevesebb hibát fogunk elkövetni, vagy jobban reagálunk dolgokra.

A gyermekeinket is jobban neveljük majd. Ha pedig szabadabb gyermekek lesznek, akkor a jövő társadalma is közelít majd egy szabadabb és boldogabb társadalomhoz.

Az Önfejlesztés fül alatt találsz gyermekneveléshez könyveket, amiket én is olvastam és rendkívül sokat segítettek. A magyar szerzőktől videókat is kereshetsz.

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .