fbpx

Ki ne ismerné ezt a sztereotip mondatot?

A sztereotípia azért jött létre, hogy az agyunk könnyebben dolgozzon fel információkat, és hogy könnyebben emlékezzünk az eseményekre. Az agyunkban már meglévő sémákhoz kötjük az adott szituációt, így lesz könnyebb az emlékezés.

Vannak azonban hátrányai a sztereotípiáknak.

Egyrészt az, hogy nem mindenkire igazak, másrészt pedig nagyon is károsak a jövőnk alakítására nézve, mind személyes életünkben, mind társadalmi szinten. Miért?

Vizsgáljuk meg a fenti mondatot: „A politikusok mind korruptak”

Ez azt feltételezi, hogy ha valaki politikusnak áll, akkor azt biztosan rossz úton jutott oda, vagy rosszra fogja használni a hatalmát.

Ezt a sztereotípiát alátámasztják múltbeli események, tehát igazat adhatnánk neki.

Gondoljunk bele kissé jobban: minden gondolatunk, amit most gondolunk, határozza meg a jövőnket, azt, akik leszünk. A múltbeli gondolatainkból épül fel a jelenlegi életünk. (Dr. Joe Dispenza)

Ennek alapján, ha azt gondoljuk, hogy minden politikus csak korrupt lehet, akkor a politikusi karriert beskatulyázzuk egy negatív képbe és a jövőt is beszűkítjük.

Mi van, ha a gyermekünk felnőve politikai karriert választ magának? Akkor őróla is azt gondoljuk majd, hogy korrupt? Gondolom, nem szeretnéd, te sem, hogy ez így legyen, mert én nem szeretném. Ha politikára adja a fejét a gyermek, hát tegye, és legyen meg a lehetősége arra, hogy jól csinálja!

Ha szétzúzzuk ezt a megállapítást, akkor esélyt adunk arra, hogy legyenek igazán jó politikusaink. Helyette használhatjuk kezdésnek azt, hogy lehetnek ilyen, meg olyan politikusok is. Engedjük meg, hogy legyenek olyanok is, akik becsületesek!

Ahhoz, hogy megváltoztassuk ezeket a sztereotípiákat, egyszerűen nyakon kell csípni. Amikor azt gondolnánk, hogy minden politikus korrupt, mert a tévében nyilatkoznak, vagy olvasol valamit, akkor egyszerűen kezdésnek írd át, hogy előfordul, hogy vannak korrupt politikusok, de előfordul, hogy vannak becsületes politikusok. Miért ne lehetne? Adj esélyt a változásnak!

A változás Veled kezdődik és biztos vagyok abban, hogy sikerülni fog megváltoztatni ezeket a romboló gondolatokat!

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .