fbpx

Mi a jó? És mi a rossz?

Ez egy különös kérdés és már az is különös, hogy egyáltalán jóról és rosszról beszélünk.

A jó és a rossz fogalmai nagyon relatívak. Ami az egyiknek rossz, a másiknak jó és fordítva. Innentől kezdve nehéz általános jóról vagy rosszról beszélni. Hiszen nincs olyan dolog ezen a bolygón, ami egyöntetűen jó vagy rossz lenne.

Az ember, amikor valamit felcímkéz jónak vagy rossznak, akkor a saját szemszögéből indul ki. Abból, hogy ő kicsoda, hol van a világban, milyen hiedelmei vannak, mit gondol a világról. Ezeken a szűrőkön keresztül ítéli meg azt a valamit vagy valakit jónak vagy rossznak.

De ez csak egy nézőpont, ott van még másik 7 milliárd….

Természetesen címkézhetsz, csak tudd, hogy az csak rád érvényes. Mert a te látásmódodból fakadóan döntötted el, ezért ne akard másra is ráakasztani. Neked jó, másnak nem biztos.

Ha ezt megérted, akkor sokkal kevesebb problémád lesz. Például a gyereked. A gyereked ki akar menni a kertbe játszani, de te azt mondod neki, hogy nem. Miért mondod? Lusta vagy felöltöztetni? Nincs kedved felkelni vagy abba hagyni, amit épp csinálsz? Lehetnek természetesen külső okai is, minthogy épp óriási hóvihar tombol. Csak azt mondom, hogy vizsgáld meg magad, te mit gondolsz, és mit érzel. A gyereknek jó, ha kimehet (akár akkor is, ha hideg van, legfeljebb kevesebb időre), neked miért nem jó?

Vagy az anyósod. Aki mindig nagyon készül a vasárnapi ebéddel. Te meg nem kedveled ezeket az ebédeket. Miért nem kedveled? Mit érzel ilyenkor? Neked rossz, neki meg jó, de ugyan arról a dologról beszélünk.

Ezek csak példák, én találtam ki, szemléltetésképp és nem is tökéletesek. Vedd elő a saját példáid és nézd meg azokat. Te hogy ítéled meg? Mások hogy látják? Mi Neked a jó? Az másoknak is az? Mi Neked a rossz? Az másoknak is az?

Gondolkozz a szíveddel és lásd meg, hogy nem csak az van, ami a Te fejedben van. A világ annyira sokszínű és annyi minden van benne, csak nyisd meg a szíved, hogy megtapasztald. Ehhez az egyik lépés, hogy nem jó és rossz dolgokban gondolkozol, hanem lehetőségekben. Nem csak a saját világod látod, hanem kapcsolódsz másokhoz és megnézed az övéket is. Elfogadod, hogy mások másképp gondolkoznak és ez így van jól. Csodálatos érzés, amikor erre eljutsz és kitágul a világod, oldódik a szorongásod és beengeded a szeretetet. Ez a jól-lét egyik lépése.

Te mit gondolsz?

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .