fbpx

Amikor belülről emészt valami…

…akkor mit tehetsz?

Egy rossz érzés, ami megtapad a lelkedben és nem tudsz vele mit kezdeni. Keresed a lehetőségeket, hogy érezhetnéd magad jobban, de nehezen megy. Harag, idegesség, veszekedés utáni rossz érzések, frusztráció, félelem, amik nem engednek a szorításukból.

Ilyenkor kell ezeket felismerni. Amikor egy érzés a hatalmába kerít, akkor fel kell ismerni az érzéseket, kideríteni, hogy mitől van. Ez önmagában még nem feltétlen oldja meg a problémát, de anélkül, hogy tudnád, mit érzel, nem fogod tudni kitisztítani.

Soha ne akarj problémát megoldani felfokozott idegállapotban, mert az agy az „üss vagy fuss” módba kapcsol át ilyenkor és csak még több gond adódik. Ebben az állapotban a normál gondolkodás ki van kapcsolva és csak a túlélő része működik az agynak.

Gondold végig, hogy mit érzel:

Most haragszom, mert…

Most dühös vagyok, mert…

Most félek, mert…

Most feszít valami, mert…

Most azt érzem, hogy….

A következő lépés a transzformáció. Teremtsd meg a lehetőségét, hogy picit lenyugodhass.

Találd meg azt, ami neked a legjobb és leghatásosabb. A rossz érzéseket át kell formálni magunkban. Számos módszer létezik, amivel a rossz érzéseket ki tudjuk adni magunkból. Mindig csak arra kell figyelni, hogy ne máson töltsd ki a rossz érzéseid. Pláne, ha nem is az ő hibája. Gyakran előfordul, hogy a munkahelyen elszenvedett sérelmeket hazaviszi az ember és az otthoniakon tölti le a feszültséget. Ebből persze még több veszekedés és rossz érzés keletkezik. Ennek az elszenvedői főleg a gyerekek.

Néhány lehetőség, hogy mit tehetsz, akár hazafele a metrón, akár egy csendes helyen elvonulva:

Kikiabálod (nyilván nem a metrón, inkább a szobában, vagy a kertben)

Leírod

Széttépsz egy papírt, vagy többet

Ütögetsz egy párnát, ez nagyon hatásos tud lenni

Sírsz, ha igényed van rá

Nézel valami vicceset

Zenét hallgatsz

Felhívod egy barátod és megbeszéled vele, de tudatod vele, hogy nem rá haragszol

Sétálsz egyet

Sportolsz valamit

Meditálsz, általában 5-10 perc csendes befordulás jót szokott tenni

Festesz, ezt sokszor alkalmazzák terápiás kezeléseken is. Nem kell konkrétat festeni, csak ami jön.

És folytasd a sor magadnak, ami neked meghozza a kívánt hatást.

Mikor lenyugodtál, megnyugodtál, visszatért az agyad a gondolkodó állapotba, akkor lehet megoldani a problémát. Akkor odamehetsz a személyhez, akivel gondod van és megbeszélheted vele. Ekkor már fogsz értelmes megoldásokat is látni. Nem beszélve arról, hogy a másikat sem bántod meg.

Légy magadhoz türelmes, mert nem mindig könnyű az érzéseinket felismerni, és a mögöttük húzódó valódi problémát. Velem gyakran előfordult hogy amikor a gyerekek kértek valamit sokadjára, akkor kicsit ideges lettem. Aztán rájöttem, hogy nem az a baj, hogy kérnek valamit, hanem az, hogy folyamatosan meg kell szakítanom a munkát, amit csinálok és az az érzés, hogy nem haladok elkezdett frusztráni. Valójában a frusztrációt próbáltam a gyerekeken levezetni. Ezt a frusztrációt kell átértékelni, mert az teljesen természetes, hogy a gyerekek kinyilatkoztatják igényeiket és minél többen vannak, annál többet és többször. Tehát magadban kell megváltoztatnod a hozzáállást. Elfogadni, hogy most bizony ez így működik és agy átütemezd a munkát máshova vagy én szoktam kikészíteni a gyerekeknek ami kellhet nekik és jelzem, hogy egy fél órát szeretnék dolgozni.

Ez csak egy példa volt, mindenkinek másképp működnek a dolgok, nincs kész recept. Az viszont biztos, ha felismered a miérteket és nem másokon töltöd ki a frusztrciód (ami tökre lehet jogos frusztráció), akkor minden bizonnyal sokkal jobb lesz az életed.

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .