fbpx

Elfogadás vagy tűrés, esetleg belenyugvás, melyik legyen?


Mi az elfogadás: amikor ellenérzés nélkül együtt tudsz működni a helyzettel.

Mi a tűrés: amikor csak elszenveded valami miatt, de valójában nem értesz vele egyet.

Mi a belenyugvás: amikor látszólag elfogadod, de igazából a lelked mélyén nem


Az elfogadás nem mindig jön magától. Amíg nincs elfogadás, addig tűrés van általában vagy belenyugvás. Ha viszont megjelenik az elfogadás, akkor lehetséges, hogy a probléma is eltűnik.

Példa

A saját életemből tudok mondani példát: nagyon nehezemre esett mindig is felkelni a gyerekhez éjjel. Egy darabig ment, aztán már nagyon nem akart menni, mikor már évek teltek el (több gyereknél). De igazából csak tűrtem, hogy meg kell csinálni. Aztán kezdtem kiakadni rajta, hogy miért kell még mindig felkelni valamelyikükhöz éjjel. Addig feszült a dolog bennem, hogy muszáj voltam rendbe tenni. Mikor elkezdtem vele dolgozni, akkor rájöttem, hogy ebben a helyzetben más megoldás nincs, mint az, hogy megváltoztatom a hozzáállásomat. Ebből lett aztán a belenyugvás, de ez is rossz érzéssel töltött el, és mivel a jól-létet kutatom, ez nem volt elég. Még jobban megváltoztattam a nézőpontom, és akkor jött meg az elfogadás. Ebben már nem voltak rossz érzések, mert így lehet megkülönböztetni. A teljes elfogadásban csak pozitív érzelmek vannak.

Az elfogadás a megváltozott nézőpontomból jött. Ezt mindenkinek a saját problémáiban egyénileg kell megtalálnia, mert akkor lesz igazán sikeres. Senki sem mondhatja meg a másiknak, hogy mit kell tennie. Önmagunknak kell lekutatni a dolgok mélyére, ha nem megy egyedül, mert előfordulhat, akkor segítőt kell keresni, olyan embert, aki nem megmondja, hogy mit kell tenned, hanem rávezet, hogy magad jöjj rá a saját igazságaidra. Ilyen pl a coach is.

Összességében

Szerintem nagyon fontos az önmagunkkal való munka és az önismeret. Szerencsére mivel ott vagyunk magunknak, ezért bármikor le tudunk ülni magunkkal a dolgokat megbeszélni. És az is igaz, hogy mindenki képes arra, hogy rendbe tegye a saját életét és problémáit! Te is képes vagy rá!

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .