fbpx

Megkeresett egy ismerős, hogy készítsek el neki valamit. Elmondta, hogy így megy így csináljam. Akadékoskodott, hogy jó lesz e az úgy és egyébkéntis. Nagyon irritáló volt, mert azt éreztem, hogy ő jobban tudja, mint én, hogy mit kell csinálni és azt is azonnal kéri. „Ha jobban tudja miért keresett meg? És egyébként is mi ez a sürgető hangnem?”- Ehhez hasonló gondolatok cikáztak bennem. Majd elgondolkoztam, hogy most mi is történik? Miért gondolok ilyeneket?

Az történt, hogy magamra vettem a dolgokat. Azt hittem, hogy ez az egész nekem szól, azt hittem, hogy miattam türelmetlen. Hát nem! De még mennyire hogy nem!

Belegondoltam, hogy ő hogy érzi magát és miért ezeket mondja és miért így. Arra jutottam, hogy bizonytalan. Bizony-talán. Nincs bizonyossága a dolgokban. Lehet, hogy önmagában kételkedik, és ezt kivetíti rám. Nos, ehhez jobban kellene ismernem, így ebből csak azt a tanulságot szűrtem le, hogy bizony ez nem nekem szól. Mivel elindult a vezérhangya elgondolkoztam azon, hogy máshol is így van-e ez? Bizony arra kellett rájönnöm, hogy máshol is így működik. Azaz másoknál.

A jelen pillanatbeli találkozásokkor átélt dolgok sokszor nem az adott illetőnek szólnak. Lehet, hogy csupán előtte történt egy esemény vagy a belső bizonytalanságból fakadnak a dolgok. Nem kell ezeket megfejteni, mert magunkkal kell foglalkoznunk, nem a másikkal.

Ez pedig azt jelenti, hogy pusztán tudatosítani kell magunkban, hogy ez nem nekünk szól. Nem rólunk szól. Amikor elválasztjuk magunkat a dolgoktól, máris minden sokkal könnyebbé válik. Nem lesznek ott a gondolatok, és nem gerjesztjük tovább a folyamatot. Belső bizonytalanságunk elmúlik, mert pontosan tudjuk, hogy ez bizony nem a mienk és nem kell miatta kellemetlenül érezni magunkkat.

A másik oldala ennek, hogy mi is kivetíthetjük az érzelmeink másokra. Nem annak szól a dühünk, aki épp előttünk áll. Jó ezzel is tisztában lenni.

A harmadik fele pedig, hogy bizony van olyan is, amikor tényleg nekünk szól a dolog, de ekkor érezni fogjuk azt, hogy ez tényleg a mienk, mert ekkor nem jelenik meg bizonytalanság. És ez persze általában inkább olyan emberekkel történik, akikkel hosszabb távon kapcsolatban vagyunk és nem egy-egy pillanat erejéig futunk össze.

Számomra ez nagyon jó lecke volt, hogy szabadabbá tegyem magam és megértsem, hogy csupán rossz működésekről van szó.

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .