fbpx

Az önértékelés egy olyan téma, ami egy kicsit homályba burkolózik. Mivel még az, hogy önmagunkat éjük meg elég gyerekcipőben jár, ezért a határok sem tiszták, hogy mi az ami már nárcisztikus és mi az ami még önszeretet. Az önértékelés pedig egy ezektől különböző, de összefüggő dolog.

Nárcisztikus viselkedés

A nárcisztikus ember saját magát annyira szereti, hogy másokat hátrább helyez, vagy meg is bánt a viselkedésével. Esetleg még uralkodik is rajtuk. A nárcisztikus nem szereti önmagát.

Önszeretet

Aki szereti önmagát, az nem helyez másokat előtérbe és nem bánt meg másokat, mert tudja, hogy az milyen érzés. Elfogadja és tiszteli önmagát olyannak amilyen.

Önértékelés

Az önértékelés pedig azt jelenti, hogy tisztában vagy az értékeiddel és ezeket reálisan látod. Tisztában vagy az erősségeiddel és a gyengeségeiddel. Megfelelően értékeled magad és nem degradálod le a saját viselkedésed. Ha kell valamit fejleszteni magadon, akkor megteszed. Tehát a megfelelő önértékelés azt jelenti, hogy rendben vagy magaddal, így ahogy vagy.

Rossz önértékelés

A rossz önértékelés azt jelenti, hogy lehet hogy tisztában vagy magaddal, de lehet hogy nem, az viszont biztos, hogy nem fogadod el magad ilyennek. Folyton kritizálod magad és bírálod a döntéseid. Ez persze rosszkedvet és lehangoltságot okozhat.

Emellett, ha nem tudod, hogy milyen értékeid vannak, akkor nehezebb meghatározni, hogy milyen munkát végezz vagy nem vállalod túl magad. Többször kerülhetsz olyan helyzetekbe, amit nem tudsz kezelni, amiket elkerülhettél volna, helytálló önértékeléssel.

Miért jó, ha jó az önértékelésed?

A szeretet és az elfogadás jó érzések, amik előrébb visznek. A megfelelő önértékelés egy biztos alapot ad és azt az érzést, hogy rendben vagy. Ezzel együtt jelenik meg az önszeretet és elfogadás.

Tudod mérlegelni, hogy valóban szükséged e van arra a dologra, amit meg akarsz venni vagy sem. Valóban akarsz-e gyereket vagy sem, és ha igen, akkor mennyit bírsz el. Ismered magad és ennek tükrében tudsz megfelelő döntéseket hozni.

Tisztában vagy az értékeiddel és ezeket jól is tudod használni.

Ehhez a témához készítettem egy videót: Nézd meg youtubon, kattints.

Te hogyan értékeled magad? Milyennek látod magad?

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .