fbpx

Miért kellenek érzelmek?

Az érzelmek abban segítenek, hogy kifejezzük önmagunkat. Segítenek, hogy a helyzetre megfelelő és gyors reakciót adjunk.

Az érzelmeink velünk együtt élnek és képesek vagyunk alárendelni nekik magunkat és arra is, hogy teljesen kiiktassuk az életünkből azokat. Azaz nem teljesen, mert az érzelemmentes ember sem lehet teljesen érzelemmentes. Hacsak nem megvilágosult Buddha.

Fontos a felismerés

Az, hogy tele vagyunk érzelmekkel még önmagában kevés. Ezeket fel is kell ismernünk, mert vannak, amelyek nem válnak a hasznunkra. Nem kell mindig minden érzelmet megosztani másokkal, de önmagaddal mindig légy őszinte. Bármit is érzel, az rendben van!

Pixabay

Milyen fajta érzelmek vannak?

Paul Ekman több mint 50 évnyi kutatása alapján 6 alapérzelmet különböztetett meg. A neves pszihológus egyébként az arc elemzésével foglalkozott. Azt kutatta, hogy érzelmeink hogyan látszanak az arcunkon.

1. Öröm: Az öröm az a sok jó érzés együttese, amely az új és ismerős élmények megéléséből fakad.

2. Bánat: A szomorúság a veszteségre adott válaszunk. Lehetővé teszi, hogy megmutassuk másoknak, hogy támogatásra van szükségünk.

3. Düh: Akkor leszünk dühösek, ha akadályoztatva vagyunk, vagy úgy érezzük, hogy igazságtalanul bántak velünk.

4. Meglepődés: Amikor új és váratlan dolgok következnek be, akkor lepődünk meg.

5. Félelem: A veszélyre adott félelmünk teszi lehetővé, hogy kitapasztaljuk a számunkra biztonságos dolgokat és elkerüljük azokat, amelyeket nem biztonságosnak ítélünk.

6. Undor: Az undor segít elkerülni a testünket érő fizikai mérgezést, vagy a társadalmilag mérgező környezetet.

Az érzelmek jellemzői

Egyszerre több érzelmet is érezthetünk, ez persze sokszor zavart okoz, hogy most tulajdonképp mit is érzek? Ilyenkor állj meg egy pillanatra és tedd fel ezt a kérdést: pontosan mit érzek?

Az érzelmek intenzitása is különböző: lehetsz kicsit szomorú vagy nagyon szomorú. Az érzelmek intenzitása függ a helyzettől, attól, hogy ez miként érint minket és mennyire ragadunk bele az adott érzelembe.

Lehetnek negatívak vagy pozitívak is az érzelmek. Általában besoroljuk a különböző érzelmeket valamelyik kategóriába. Például a bosszúság negatív, míg a kíváncsiság pozitív érzés. Itt hozzátenném azért, hogy sok múlik azon, hogy az egyén kicsoda és milyen helyzetről van szó. Mert lehet, hogy önmagában a kíváncsiság pozitívnak minősített, de ha ez tolakodóvá válik, és kihatással van másokra is, akkor bizony negatív felhangot kap. Ez azt jelenti, hogy bár az érzelmet minősítjük, de abból következhet egy teljesen más polaritással rendelkező érzelem vagy esemény is.

A különböző érzelmekhez más-más viselkedési mintázatok tartoznak. Amikor szomorú vagy, akkor visszahúzódsz, nem érdekel a világ. Amikor dühös vagy, akkor tevékennyé válsz és kiadnád ezt az energiát magadból. A félelem megbéníthat, de cselekvésre is ösztönözhet, attól függően, hogy milyen helyzetben érezzük.

A félelemről olvass bővebben…

pixabay

Miért vannak érzelmeink?

Minden érzelmet kivált belőlünk valami. Ez lehet egy külső tényező, amikor történik velünk valami. Vagy lehet egy belső megélés eredménye is, amikor mi belülről értékeljük valahogy a dolgokat. A belsőnkben egyfajta szűrő van, amin a dolgok keresztül mennek. Amikor valaki alaphangulata optimista, akkor a külső történéseket nem fogja annyira megszenvedni. A belső szűrője úgy működik, hogy mindenben meglátja a pozitívat. Másképp értékelheti a dolgokat, mint aki mindenben a rosszat keresi.

Az, hogy reagálunk egy helyzetre, milyen érzelemmel attól is függhet, hogy milyen az abban a pillanatban lévő hangulatunk. Például amikor jó a hangulatom és kiborítja a gyerek a vizet az asztalon, akkor kevésbé vagy egyáltalán nem leszek dühös.

Az azonos eseményekre viszont egyénenként eltérő, hogy reagálunk. A fenti példánál maradva, nem biztos, hogy én dühös leszek, de lehet, hogy a férjem igen. És mindkét reakció teljesen normális.

Ismerd meg magad és az érzelmeid

Minél jobban tisztában vagy az érzelmek természetével, és a te saját reakcióiddal, annál jobban meg tudod tanulni kezelni. Ha megtanulod kezelni az érzelmeid, akkor könnyebbek lesznek a problémásabb helyzetek is számodra.

Tegyük fel, haragszol Katira, mert megbántott. Az első reakció lehetne, hogy odamész és felpofozod, de ezzel nem nyernél. Előbb inkább értsd meg a haragot. Miért érzed ezt? Mi okozta? Ezután a harag esetében jobb lecsillapodni, mert a harag nem teszi lehetővé a tiszta gondolkodást.

Az érzelmek tehát befolyásolhatják a gondolkodást és ezáltal a cselekedeteinket és az események kimenetelét. Azt nem szabad hagynunk, hogy az érzelmek szilaj ló módjára vágtázzanak, mert annak kiszámíthatatlan lesz az eredménye. A gondolatainkat uralják és nem tudunk megfelelő döntést hozni.

Urald az érzelmeid és uralod az életed is.

Játék

pixabay

Mit érzel, amikor a képre nézel?


Érdekel, hogy mivel foglalkozom? Nézz bele a friss youtube csatornámba!

Csatlakozz a Mi nők facebook zárt csoporthoz, ahol egy új női közösség alakul, ahol érdekes cikkeket olvashatsz, olyan tartalmakat, ajánlatokat érsz el, amik csak itt vannak és egy szuper közösség része lehetsz, ahol nem kell attól félned, hogy ítélkeznek feletted.


Ha pontos listát szeretnél az érzelmekről, akkor látogasd meg az Asszertív Akadémia oldalát.

Ha pedig szeretnél egy kicsit kalandozni és jobban belemélyedni, akkor Érzelmek Atlaszával foglalkozó oldalt javaslom, amit egyébként Paul Eckman készített el.


Forrás: Forrás: Paul Eckman: Leleplezett érzelmek

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .