fbpx

A mindset

Mi az a mindset?

A szinonima szótár szerint: gondolkodásmód, szemléletmód, felfogás, mentalitás, életfilozófia

Vagyis azoknak a gondolatoknak, érzéseknek, hitrendszereknek, hiedelmeknek, szokásoknak az összessége, ami szerint éled az életed. A Te beállítottságod az életre. Hogyan állsz az élethez? Mit kezdesz a lehetőségekkel?

Ez azt feltételezi, hogy a mindset meghatározza az életed. Azaz a gondolkodásmódod, szemléleted, világfelfogásod alakítja az életedet.

Miért fontos számodra?

Mert nem mindegy, hogy is vélekedsz a világról. A világ biztonságos hely számodra vagy ijesztő? Ez egy sarkított kérdés, de nagyon jól szemlélteti a lényeget.

Ha a világ biztonságos hely számodra, akkor kedved lesz új dolgokba belevágni, vállalkozó lenni, felmondani a munkahelyeden és újat keresni, bátran mész interjúkra, belevágsz egy új tanfolyamba, nyelvet tanulsz, vezetni tanulsz, kiköltözöl külföldre.

Ha úgy véled, hogy a világ veszélyes hely, akkor ezeket nem teszed meg, és még sok más sem teszel meg, amit szeretnél, amik kisebb dolgok.

Mint mondtam ez egy sarkított kérdés. A valóság ennél sokkal árnyaltabb szokott lenni.

Milyen a valóság?

Az élet különböző területekből áll, mint munka, család, pénzügyek, egészség, kapcsolatok, hobby, és ezeken a területeken másképp gondolkozhatunk. Van egy alap beállítódásunk, ami szinte mindenhol érvényesül, de a különböző területeken másképp alakíthatjuk az életünket.

Mondjuk Kati alap beállítódása, hogy az élet veszélyes. Ezért nem fog új munkát keresni, még akkor sem, ha nem érzi jól magát a jelenlegi munkahelyén. De annak ellenére, hogy az élet veszélyes mégis úgy dönt, hogy megtanul vezetni. Az is veszélyes, de nagy a motivációja rá és megteszi. Most ennyi fér Kati kereteibe. Meglehet, hogy ez a változás elindít egy folyamatot és Kati egyszer csak azon kapja magát, hogy új munkát keres, mert megérett benne az elhatározás.

Ez is azt mutatja, hogy egyik világnézet sincs kőbe vésve. Mindig van lehetőségünk változtatni rajta! Végső soron minden csak gondolatokból fakad, azok pedig változtathatóak.

Mit kezdj vele?

Csak figyeld meg. A Zen egyik alaptétele, hogy csak figyelj. Lásd meg a valódiságát, de ne azonosulj vele. Ugyan is, hiába gondolod ezeket, attól még nem azonosak veled. Attól, hogy az életet veszélyesnek gondolod, nem kell hogy azonosulj is vele, ráadásul nem is feltétlen igaz. A gondolataink 98% ugyan is nem sajátunk, csak kapjuk.

Segítő kérdések:

Hogyan élsz?

Mit látnak rólad kívülről mások?

Mit üzensz a viselkedéseddel?

Milyen a gondolkodásod?

Nyitott vagy az új dolgokra?

Mennyire élsz a múltban?

Tervezed a jövőt?

Mit gondolsz mások sikeréről?

Segítesz másoknak, ha kell?

Milyen 3 kívánságod lenne?

Meg akarod változtatni

Miután rájöttél, hogy milyen szemüvegen keresztül nézed a világot, ideje elgondolni, hogy ez jó-e így neked. Ahol úgy érzed változtatni szeretnél, megteheted. A változás sosem könnyű, sőt néha nehéz és kitartást kíván, de mindig megéri. A terület, amelyet változtatni kívánsz legyen a fókuszban. De ne arra gondolj, ami már van, vagy ami rossz, hanem arra mait szeretnél elérni. A jó gazda szeme hizlalja a jószágot – tartja a mondás is. Tehát gondolj arra, amit szeretnél, milyen ember szeretnél lenni? Írj össze kezdésnek 3 tulajdonságot, amit szeretnél elérni. Tehát nem megváltoztatni valamit, hanem elérni valamit! Ez az ötlet különben Szendrei Ádám: Gazdagodj boldogan könyvéből van.

Segítség:

Carol Dweck: Szemlélletváltás könyve igazi klasszis a területen. A könyv szépen végig vezet az alapvető két gondolkodástípuson. Írtam is egy ajánlót róla. Hangoskönyvként fent van a Voiz könyvtárban is.

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .