fbpx

Mesélek egy robotos asszociációt.

Képzeljük el, hogy a gyermek olyan, mint egy robot. Az első 3 évben kap programokat a szüleitől. Ezek mindenféle programok, életről, viselkedésről, érzelmekről, reakciókról. Vannak tudatos és tudattalan programok. A tudatosakat tanítják, a tudattalanokat a gyermek látja a szülei viselkedéséből és érzéseiből, a szülei tudattalanjából. Ezekhez a programokhoz csak majd akkor fog hozzáférni, ha ő maga is programozóvá válik, azaz felnőtt lesz.

A gyermek eközben 1,5 éves kortól elkezd gyűjteni, felfedezni, vagyis tudattalanul ír magának programokat. Nem válik programozóvá, mert megváltoztatni nem tudja ezeket a programokat, csak tapasztalati úton készíti el a saját programjait. Ezek is futnak a gyermek életében.

Mikor felnő, akkor képes lesz megváltoztatni a programokat, vagyis programozóvá válik. Tudatossága révén meg tudja változtatni azokat a programokat is, amikhez eddig nem fért hozzá, amiket a szüleitől kapott. Akkor tudja sikeresen megváltoztatni, ha ezeket felismeri.

Természetesen nem kell minden programot megváltoztatni, csak azokat, amik nem válnak hasznunkra.

A programok, azok a dolgok, amik meghatároznak minket.

Például:

Gyerekként nagyon szerettél fára mászni (én nagyon), de a szüleid ezt nem nézik jó szemmel. Azt mondják, hogy nem szabad fára mászni, mert leesel. Minden alkalommal elmondják, hogy ne mássz fára, mert leesel. Ezt elfelejted, mert a tiniket már nem érdekli ez a dolog. Fiatal felnőttként sem mászol fára általában, de azt veszed észre, hogy ha magasan vagy akkor félsz. Valahogy feldereng, hogy minden alkalommal, amikor magasban vagy félsz, ebből arra következtetsz, hogy tériszonyos vagy. Vajon mitől lehet ez?

Ez csupán egy példa és nem jelenti azt, hogy ez mindenkire igaz, kérlek, hogy a példa értékét figyeld meg. Azt, hogy milyen programokból mik következhetnek. Ez mindenkinek egyéni, mert nem mind reagálunk ugyan úgy. Nekem is sokat mondták, hogy ne másszak fára, mert leesek, de engem ez nem érdekelt. Az én személységem rendkívül önfejű, így aztán bármit mondhattak. De más személységgel rendelkező emberek másként reagálnak.

Ilyenkor önismereti munkával fel lehet deríteni a programok forrását és meg is lehet változtatni azokat. A változtatás mikéntje egyéni, hiszen nem minden módszer hatásos mindenkinél.

Sok fajta ön ismereti módszer létezik: pszihoterápia, csoportterápia, családállítás, dráma, coaching, életvezetési tréning, könyvek olvasása,

Azt kell választani, ami a leginkább illik hozzád, amiben van bizalmad.

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .