fbpx

Mire koncentrálsz az életedben?

Sok ember csak a rosszat veszi észre és a saját életében is a rosszra koncentrál. Mit jelent ez?

Hiányra vagyunk tanítva. Arra, hogy csak azokat a dolgokat vegyük észre, amik rosszak és azokra fókuszáljunk. Például nincs elég pénzem, nincs elég időm, nem működik, nem jó így, nem érdemes ezzel foglalkozni stb.

A hiányra való figyelés még több hiányt hoz, mert ahol a figyelem ott az energia és az fog gyarapodni. Jó gazda szeme hizlalja a jószágot.

A megoldást itt a fókuszváltás fogja hozni. A hiány helyett arra figyelünk, hogy mik a jók, hogy lehet megoldani a problémát, miért jó ez nekünk, mit tanulhatunk belőle.

Kezdésnek egy 10 perces gondolat-nagytakarítással kiszűrhetjük azokat a gondolatokat, amik nem válnak javunkra és átírhatjuk őket.

Például: megtanulok a pénzzel bánni, jól osztom be az időmet, megoldom ezt a problémát, mi mást lehetne tenni?, hogyan tudnék rajta változtatni? stb.

Számos lehetőség van még arra, hogy átformáljuk a nézőpontunkat: elsőre tudatosítanunk kell magunkban, hogy hol is tartunk, mire figyelünk. Megfigyelés közben már jöhetnek a gondolatok, hogy mit is kellett volna mondani helyette, de ha nem jön, akkor kérdezzük meg magunkat, hogy hogyan lehetne másképp mondani legközelebb. Előbb vagy utóbb, de kitartással, elérhető az, hogy már jönni fognak a mondatok és később pedig már annyira belénk ívódik, hogy csak azokat a gondolatokat fogjuk használni, amik előre visznek minket és bőség szemléletűek, fejlődés szemléletűek.

Ha tehát egy helyzetben vagy benne, figyeld meg magad, mit érzel, mit gondolsz és mit mondasz. Tegyük fel időbeosztás a probléma, ami nem annyira konkrét helyzet, hanem inkább egy általános probléma. Milyen gondolataid vannak ezzel kapcsolatban? Jó az időbeosztásod? Nem jó? Sok az időrabló? Elfolyik az idő? Amikor késel, vagy felborul a rended, mit érzel?

Milyen gondolataid jönnek, írd le ezeket 10 percig. Nézd meg, hogy melyik válik hasznodra. Amelyik nem, azt írd át. Amikor az időbeosztáson gondolkodsz, akkor vedd elő a papírod és nézd meg, hogy hol tartasz most. Vizsgáld magad egy ideig és nézd meg történik e valami változás az életedben ezen a területen.

Ha megváltoztatod a gondolkodásmódod, akkor az életed is meg fog változni.

Ajánlott irodalom a témához:

Carol Dweck: Szemléletváltás c könyve a gondolkodásmód két fajtájáról szól, aki mélyebben szeretne ezzel foglalkozni, érdemes elolvasnia a könyvet, vagy meghallgatni a Voizon.

Az ajánlott feladatok nem a könyvből vannak, ezek a coaching részei.

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .