fbpx

Gyakran szembesülök azzal a problémával, hogy a nők másoknak akarnak megfelelni. Ezek mélyen lévő gondoltatok, nem feltétlen tudatos folyamatok. A megfelelési vágy átcsaphat kényszerbe is. A tudattalan folyamatok, pedig egy idő után megmérgezik a mindennapokat és egy életen át kínozhatnak.

A megfelelési vágy gyökere lehet gyerekkorban is, de a társadalmi elvárások is nyomaszthatják a nőket. Mikor szüljek? Szülnöm kell? Anya legyek vagy dolgozó nő? És ez csak egyetlen téma, mennyi kérdéssel!

Nem könnyű rájönni, hogy valójában megfelelési vágy hajt e, egy nőt vagy sem, mert gyakran annyira beépül, hogy teljesen automatikussá válik. Figyelni kell önmagadra.

Mégis honnan tudod, hogy szerepet játszik az életedben a másoknak való megfelelés?

Szétszóródik a figyelem:

  • Mások dolgaival foglalkozol.
  • Mások véleményével foglalkozol.
  • Másokhoz hasonlítod magad.
  • Másokat kritizálsz.

Mások és mások és mások. Hol vagy te ebben? Másokkal foglalkozni teljesen elvisz önmagadtól, mert más helyezel fókuszba. Az ugye megvan, hogy ha másokkal foglalkozol, akkor magadra nem marad idő?

Amikor másokhoz hasonlítod magad, azzal lebecsülöd a saját értékeid. Amikor másoknak akarsz megfelelni, akkor átadod az irányítást az életed felett. Amikor másokat becsmérelsz, akkor magadnak ártasz.  Amikor mások véleményéhez kötöd magad, akkor saját magad hátra sorolod.

Ismételt kérdés: hol vagy te ebben?

Jó-jó, de mégis mit tegyek? Merülhet fel a benned a kérdés. Egyáltalán mi a fenét jelent, hogy hol vagyok én ebben?

Azt jelenti, hogy te hogy veszel részt a játékban. Hogyan vagy jelen benne, melyik szerepet osztottad magadra. Miért kell mások véleményével foglalkoznod és honnan ered ez az egész. Felnőtt emberként te irányítod az életed, ha másoknak akarsz megfelelni, akkor mások fogják irányítani az életed.

Igazából neked kell eldönteni, hogy te mit szeretnél. TE akarsz a saját életed karmestere lenni, vagy továbbra is más irányítson téged.

Ha úgy érzed, ebben segítségre van szükséged, akkor keress meg bátran. Life coachként a mindennapos élet elakadásaival foglalkozom, női önismeret témában.

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .