fbpx
Miért fontos az önismeret?

Ha úgy élsz, hogy nem ismered önmagad, az olyan, mintha egy sötét barlangban bolyonganál. Valamennyit érzékelsz magadból, tudod hogy ott vagy, és tudod, hogy van valamiféle út a lábad alatt, de semmit sem látsz. Vakon mész előre az életedben. Ha
letérsz az útról, akkor könnyen falnak ütközhetsz, és nem tudod, hogy miért tértél le. Akadályok is kerülhetnek eléd, de ezeket sem látod és nem tudod kikerülni.

Mit kapsz, ha ismered magad?

Ha maradunk a barlangos példánál, akkor kapsz egy fáklyát. Minél jobban ismered magad, a fáklya annál fényesebben ég és annál előrébb megvilágítja az utad. Elkezded látni a falakat, a buktatókat, és az utad, amit jársz. Világossá válik, hogy mi a dolgod és miért.

Az önismeret felszabadít és láthatóvá teszi a láthatatlant.

Miközben rájössz, hogy ki is vagy valójában, értelmet nyernek az életedben a dolgok. Megnézheted, hogy jó ez az az út amin jársz, és ha nem akkor milyen más utat választhatsz magadnak. Megtalálhatod azt a munkát, munkahelyet, életcélt, karriert, ami tényleg boldoggá tesz és nem csak eltöltesz vele napi 8 órát.

Az önismeret révén kiderítheted a múlt árnyékait, amik a jelenben hátráltatnak és megszabadulhatsz tőlük. A múlt történései tettek olyan emberré aki a vagy mert akkor még nem tudatosan alakítottad ki az éned, nem tudatosan éltél és nem ismerted magad. Most a kezedbe kerül egy kulcs, amellyel ezt megváltoztathatod. A múlton változtatni nem lehet, csupán csak tanulni belőle.

Megtalálhatod az erősségeid, a személyiséged kiemelkedő jegyeit, amiket folyamatosan az előnyödre tudsz fordítani. Megtalálhatod a gyengeségeid, amelyeket pedig átfordíthatsz és a hasznodra fordíthatod és/vagy megtanulhatod elfogadni azokat.

Az önismeret segítségével könnyebben megértheted a körülötted lévő embereket, mert, ha a saját viselkedésed megérted, akkor másokét is könnyebben megértheted.

Rájöhetsz olyan dolgokra, amelyeket eddig nem is tudtál magadról és másokról.

A tudás hatalom. Márpedig ha ismered magad, azzal visszaveszed az életed felett a hatalmat, azaz az irányítást. Így pedig a helyére kerülnek a dolgok.

Ez mind nagyon szép, de mi kell hozzá?

Az önismerethez bátorság kell és alázat. Bátorságra lesz szükséged, hogy szembenézz a hibáiddal, a rossz döntéseiddel és felvállad azt az igazi éned, aki vagy. Alázat kell, hogy mindezeket el is fogadd.

Az önismerethez kitartás kell és erő. A kitartás ahhoz kell, hogy ha belekezdtél, akkor csináld is. Az erő pedig útközben meg fog jönni hozzá. Minél többet tudsz magadról, annál inkább érezheted az elején, hogy nem is akarsz az lenni aki vagy és még nem tudod, hogy ki akarsz lenni.

Hogyan kell csinálni?

Ez egy egyéni út, nincs rá recept. Mindenki más személyiség, és más mélységig ismeri magát. A kezdőlépés talán az, ami egyezhet: egy érzés, hogy valami nem stimmel, és változtatni akarok. Persze érezheted azt is, hogy veled minden stimmel, csak mások a hülyék. Vagy az a gondolat: “miért velem történik ez?” és ehhez hasonlók.

A titok csak annyi, hogy kezd el. Fogj meg valamit és kezd el megismerni: egy érzést, egy szituációt, egy gondolatot, egy ismétlődő viselkedésmintát, egy veszekedést, egy félreértést, egy boldog pillanatot.

Ott ahol valami nem stimmel, nézd meg hogy miért? Mik az okai és mit jelenthet? Miért ilyen vagy olyan?

Ahol minden rendben, ott azt nézd meg, hogy tudod azt megismételni? Miért sikerült jól? Mit tettél? Mit éreztél?

Az önismeret egy életen át tartó folyamat, de ez benne a szép.

Ha ebben az önismereti útban segítségre van szükséged, akkor keress bátran! Ítélkezésmentes önismereti coachként tejes elfogadással fordulok a problémádhoz, bármi legyen az: döntés, kényes helyzet, anyaság, női lét… bármi ami foglalkoztat téged vagy ahol elakadást érzel.

Megtalálsz:

Facebook, Instagram, szabadnakszulettel@gmail.com

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .