fbpx
A szó jelentése

A bullying definíciója:  

Szisztematikus, hosszabb időn át elkövetett, szándékos és tudatos bántalmazó cselekvéssor, melyben a viszonyok kiegyenlítetlenek, a szerepek pedig nem cserélődnek fel. Az áldozat áldozat marad, míg a bántalmazó bántalmazó. Kiegészítő szereplői a jelenségnek a „szemlélők”, akik kulcsfontosságúak. Ha közülük csak egyvalaki is képes beavatkozni, a dinamika megtörhetővé válik, a játszma más irányt vehet. Szerepüket ezért komolyan kell vennünk. 

Ezt a kifejezést a gyermekek körében használják, általában az iskolában történő zaklatáskor. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez sajnos a felnőttek körében is megjelent, elég erőteljesen, méghozzá az online világban. Elsősorban a chatfelüeteken, hozzászólásokban jelenik meg a bántalmazó, szidalmazó magatartásforma. Ebből a nézőpontból fogom megvizsgálni a dolgokat.

Miért fontos?

Az online tér viszonylagos névtelenséget biztosít és elszigeteltséget. Nincs ott a másik ember, nem látjuk az arcát és így a bántalmazó magatartást felvett embernek fogalma sincs róla mit okoz a másiknak. A sértegetés bántó és önző. Nagyon rosszul eshet annak, aki kapja.

Kiket érint?

Mindenkit, aki internen válaszol egy csevegésben, kommentel, reagál a másik posztjára, véleményére.

Hol jelenik meg?

A felnőttek körében leginkább online. Ha ott állna a két ember egymással szemben, akkor nem sértegetnék egymást nagy eséllyel. Mert akkor ott van a társadalmi illendőség gátja és a félelem.

Miért jelenik meg?

Egyrészt, aki bánt másokat, annak nincs jó napja. Őt is bántották, megalázták. Felgyűlt benne egy csomó sérelem, amit másokon vezet le, mert nincs más eszköze. Nem tanulta meg kezelni az érzéseit vagy tényleg nagyon a lelkébe gázoltak. Vagy egy hierarchikus rendszer ebben, az erősebb bántja a gyengébbet. Ez mindig így van. Az interneten is igaz ez, mert ott a bántalmazó azt hiszi, hogy ő az erősebb és mindenki más gyengébb, ezért bánthat másokat, nincs következménye, hisz “nem látja senki”. Másrészt aki ilyen állapotban van, az csak magára tud gondolni, arra, hogy jobban érezze magát és megkönnyebbüljön. Ez teljesen természetes, hisz senki sem szeret feszült állapotban lenni. Mégis nem a legjobb megoldás ezt a feszültséget másokon vezetni le.

Mi lesz azzal, akit bántalmaznak?

A bántalmazott dönthet úgy, hogy nem érdekli a dolog, lehet nevetni rajta, lehet válaszolni és sokakat megbánt egy-egy sértő hozzászólás vagy kritika. Pláne ha még a megfogalmazása is kegyetlen és nyers. Amikor kapsz egy ilyet, figyeld meg, hogy milyen érzések jönnek fel benned? Milyen gondolatokat okoz?

Ha el tudod engedni, az a legjobb. Ha nem tudod elengedni, akkor nézd meg, hogy miért nem tudod megtenni. Miért bántott ez meg téged? Igaza volt? H nem, akkor mi az oka, hogy téged mégis meg tudott bántani? Esetleg nem húztad meg a határaid?

Mit tehetsz?

Gondold végig, hogy ha te kapnál ilyen-olyan hozzászólásokat, válaszokat, akkor az hogy esne neked? Hogyan írhatnál, hogy őszinte legyen, de ne bántó? Ha rossz a kedved ne írj inkább semmit. Aranyszabály: görgess tovább. 2 perc és nem fogsz rá emlékezni.

Ha megbántottak, akkor azon gondolkozz el, hogy miért bántódtál meg, ahogy fentebb írtam. Mit tehetnél, hogy megerősítsd magad? Gondold végig, hogy te is másokon akarod ezt levezetni? Hogyan tudod ez elengedni?

Ha kedvesen fordulunk embertársainkhoz, akkor ők is kedvesen fognak hozzánk fordulni. Ha bántjuk egymást, akkor arra bántás lesz a válasz. El lehet dönteni, hogy milyen világot építsünk! Mert ezt a világot együtt építjük, mi mindannyian. Minden egyes ember számít. Számít, hogy mit teszel! Számít, hogy mit mondasz! Számít, hogyan mondod! Értékes vagy, ezért ne pazarold az erőforrásaid mások bántalmazására, inkább keresd meg, hogy mitől lesz jobb kedved, mitől érezhetnéd magad jobban. Keresd meg, hogy mit adhatsz a világnak, ahelyett, hogy elvennél.

Gyermekekkel kapcsolatos cikket olvashatsz az Elteonline oldalán vagy a Gyereknevelés oldalán.


Ha nem tudsz megbirkózni az érzéseiddel, bármelyik oldalon is állj, keress meg bátran. Coachként tudok neked segíteni a feldolgozásban. Mivel 9 éven át jártam olyan iskolákba, ahol bántalmaztak, ezért tudom milyen ez az oldal. Mivel meg akartam érteni, hogy miért ezért megvizsgáltam a másik oldalt is. Így mindkét részt ismerem. Megértem a bántalmazó és bántalmazott oldalt is, hisz tudod: ítélkezés mentes coach vagyok.


Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .