fbpx

Kalkuttai Szent Teréz

Élete

1910. augusztus 26.-án született. Korán elvesztette édesapját, édesanyja két testvérével együtt nevelte őt. A családot édesanyja hite tartotta össze, így vészelték át a nehéz időket. 18 évesen határozta el, hogy indiában szeretne missziós nővér lenni. 18 éven át tanított a kolkatai Szent Mária szerzetesi iskolában.

Egy szeptemberi napon Darjeelingbe kellett utaznia lelkigyakorlatra. Amikor a tömött vonaton utazott, akkor döbbent rá, hogy mennyi nyomor és szenvedés veszi körbe és úgy gondolta, hogy nincs joga a kolostor békéjébe élnie kényelmesen, miközben az emberek nyomorognak, akik miatt Indiába ment.

“Küldetést érzett arra, hogy elhagyja a kolostort, megossza sorsát a szenvedőkkel és Jézust követve a szegények között szolgáljon.”

Az engedélyt meg is kapta. Fehér szárit öltött, az ikonikus kék csíkkal és független apácaként kezdett el tevékenykedni. Egészségügyi kiképzést kapott a missziós nővérektől, majd Kalkuttában iskolát alapított a nyomorban élő gyermekeknek.

1950 októberében engedélyt kapott a Szeretet Misszionáriusai rend megalapítására. A Szeretet Misszionáriusai rend hivatása Teréz anya szavaival: „hogy segítse az éhes, ruhátlan, hajléktalan, béna, vak, leprás embereket, az olyanokat akik nemkívánatosak, szeretetlenek, kitaszítottak a társadalomból és mindenki elkerüli őket”

Missziója

Élete innentől kapott nyilvánosságot. Az indiai kormány is és a pápaság is támogatta őt tevékenységében. Számos elhagyatott hindu templomot alakítottak át, hogy a nincsteleneknek legyen hol lakniuk. Ez akkora hatással volt a világra, hogy világszerte követték példáját és otthonokat hoztak létre.

Teréz Anya csupán élete utolsó éveiben betegeskedett: két szívrohama volt, maláriát kapott, ami szintén a szívére húzódott, majd szívműtéten kellet átesnie. A műtét után már nem tudott újra a teljes egészségnek örvendeni. Végül 87. születésnapja után, 1997-ben hunyt el. “Halálakor a rend a világ 123 országában 610 missziót működtetett, ahol több mint 4000 apáca és több mint 100 000 önkéntes ápoló dolgozott. Bár India nem keresztény ország, a kormány mégis három napos nemzeti gyászt rendelt el, és állami temetést rendezett. Halálát az egész világ az emberiség nagy veszteségeként értékelte.”

Teréz Anya gondolatai:
Az élet himnusza
Az élet egyetlen – ezért vedd komolyan!
Az élet szép – csodáld meg!
Az élet boldogság – ízleld!
Az élet álom – tedd valósággá!
Az élet kihívás – fogadd el!
Az élet kötelesség – teljesítsd!
Az élet játék – játszd!
Az élet vagyon – használd fel!
Az élet szeretet – add át magad!
Az élet titok – fejtsd meg!
Az élet ígéret – teljesítsd!
Az élet szomorúság – győzd le!
Az élet dal – énekeld!
Az élet küzdelem – harcold meg!
Az élet kaland – vállald!
Az élet jutalom – érdemeld ki!
Az élet élet – éljed!
– Kalkuttai Szent Teréz anya[8]
Hagyatéka

Élete példaértékű: egyedül indult neki megvalósítani azt, amiben hitt és mások is mellé álltak. Lehetséges, hogy kételkedett magában, ezt sosem tudjuk meg, de az biztos, hogy a tettei ott maradnak bizonyítékként, arra, hogy képes volt felülkerekedni a kételyein (ha voltak), képes volt bízni és hinni. .

Nem attól vált különlegessé, mert annak született, hanem attól, hogy megtette, amit meg kellett tennie.

Teréz Anya, aki leprásokat gyógyított, nem félt. Olyanokkal vette magát körbe, akiket kirekeszt a társadalom és lám, mégis a fél világ az ő példáját követte. Sosem titkolta, hogy mi az ő nagy “titka”: híven hirdette, hogy a szeretet által egy olyan világot építhetünk, amelyben érdemes élni. Élete és tettei is ezt tükrözik.

A szeretet erejével gyógyította és segítette az embereket. Ha most élne, vajon mit mondana az embereknek, ebben a mostani helyzetben?

Idézetek Teréz Anyától:

Mai világunk legnagyobb betegsége nem a lepra vagy a tuberkulózis, hanem sokkal inkább az az érzés, hogy senkinek sem kellünk, senki sem törődik velünk, és hogy mindenki által elhagyatottak vagyunk.

 A testi betegségekre ott vannak a gyógyszerek, de a magányt, kétségbeesést és reménytelenséget egyedül a szeretet képes meggyógyítani. Sokan vannak a világban, akik egy darabka kenyérre éheznek, de még többen olyanok, akik csak egy kis szeretetre.

Mosolyogjatok egymásra, a férjetekre, a feleségetekre, gyermekeitekre, válogatás nélkül minden embertársatokra – s ez segít majd, hogy kibontakoztassátok egymás iránti szereteteteket.

Életének üzenete:

Ha hiszel valamiben és teszel érte, az megvalósul.

A szeretet képes gyógyítani.

Ha a dolgokat kicsiben kezded, azok képesek naggyá nőni.

A világbéke egy mosollyal kezdődik.

Te mit tennél még ide?


Életének konkrét eseményeiról bővebben a wikipédián olvashatsz

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .