fbpx

Mi a tragédiák üzenete?

Forrongó világban élünk és éltünk mindig is. A béke hamis illúziója lengte körbe az emberiséget, de valójában nagyon rég volt valódi béke a földön. Amíg az ember a lelkében háborog, addig a világ is háborogni fog. Ahogy kint, úgy bent.

De mégis, mi az értelme ennek?- Gyakran tesszük fel ezt a kérdést.

Hiszem, hogy mindennek van értelme ezen a földön. Hiszem, hogy a szenvedésből is lehet tanulni és ha megértjük a saját szenvedésünk okát, akkor könnyebbé válik.

Gabrielle Bernstein arról ír a könyvében, hogy 2001.09.11.-én ott volt a tragédia közepén, pár utcára a tornyoktól. Amellett, hogy rengeteg tragikus esemény történt, arról is beszámolt, hogy az emberek összefogtak és egymás felé fordultak. Imádkoztak és a szeretet felé fordultak.

Louis Hay is leírja a könyvében, hogy amikor rákos lett, akkor mélyen elgondolkodott az életén, azon hogy megerőszakolták és hogy miért történtek vele ezek a dolgok. Részben ebből az élményből fakadt a mai munkássága.

Edit Eva Eger, aki holokauszt túlélő, a saját élményeit úgy használta fel, hogy másoknak segít, ma poszt traumás stressz feldolgozásával foglalkozik és sokszor ad interjút, hogy segítsen ezzel másoknak.

Szabó Péter is arról számolt be, hogy a nehéz élethelyzetei mind tanítottak számára valamit. Annyira lecsúszott, hogy az utcán is élt, ma már pedig másoknak segít, hogy fejlesszék magukat.

Soma mamagésa is úgy mesélte el élete tragédiáit, rossz élményeit, hogy azok megtanították valamire. Mindegyikből volt valami, amit tovább vitt az életében, ami később hasznos volt számára. Ma nőket segít, hogy jobb életet élhessenek.

Ha a saját életem nézem, bár nem volt akkora szenvedés az életemben, de volt benne több tucat költözés, éhezés, hideg lakások, bizonytalanság, családi széthullás. Mégis azt érzem, hogy mindezek megtanítottak valamire. Nélkülük nem az ember lennék, aki ma vagyok és nem tudnék másoknak segíteni.

A szenvedésnek, tragédiáknak lehet haszna, ha másképp tekintünk rá. Van egy film, Roberto Benigni: Az élet szép. A főhőst is deportálják a fiával együtt, de az apa nem veszti el a reményt, “a táborban Guido, hogy kisfia lelkét megvédje a háború és a halál borzalmaitól, kínjában kitalálja, hogy az egész csak jól megszervezett játék, melynek győztese nyer egy tankot.” (Wikipédia). Végül minden jóra fordul. A film fő üzenete is az, hogy ha más nézőpontból tekintünk a dolgokra, akkor képessé válunk arra, hogy túléljük a nehézségeket és fordítsunk a sorsunkon.

Ezekben a történetekben mik a közösek?

Nem hagyták, hogy a szenvedés-tudat határozza meg az életüket. Lehet, hogy az élethelyzetben csak simán a túlélés volt a cél, de az utólagos feldolgozáskor inkább egy tanulási pontként tekintettek rá.

Megértették, hogy az önmagunk szeretete, tisztelete nagyon fontos és ebből következik hogy másokat is képesek vagyunk szeretni és tisztelni.

A szenvedés összehozza az embereket és falakat bonthat le.

Másképp gondolkoztak az életről.

Minden ember képes arra, hogy meghaladja önmagát és a saját szenvedéseit és később a saját és mások javára fordítsa.

A tragédiákat át is lehet értékelni, hogy azok által erősebbek legyünk.

Mi történik ma a világban?

Tragédiák, szenvedés, életek hullanak szét. Nem csak most, évezredek óta. Mégis ezek megtaníthatnak minket arra, hogy végre egymás felé forduljunk. Letegyük a fegyvert, minden tekintetben, amelyet csak a kicsinyes-egós-én fog a másikra. Ideje más értékek felé fordulni. Ezt jelzik ezek a történések a világban, jelzések, hogy változtatnunk kell.

Mit tehetünk?

A szeretet felé fordulunk, ahogy Jézus tanította. Jézus vallástól független tanított. Ő egy üzenetet hozott: változtatni kell a viselkedésünkön, ha jobb világot akarunk teremteni. Nem sikerült, eddig.

A szeretet útjára kell lépnünk ahhoz, hogy többé ne legyen háború, vádaskodás, kárörvendés, kicsinyesség, lopás, hazugságok.

A szeretet az, amelyet évezredek óta nem tanítanak, de mégsem lehet kiölni az emberből, mert azzal együtt születünk. Fel kell ébreszteni magunkban ezt az érzést. A lelke mélyén minden ember jó és minden ember a körülményei áldozata, mert nem ismerte fel és nem fordított a sorsán.

Fordíthatsz a sorsodon, ha még nem tetted. Kezd el kutatni a lelkedben a szeretetet és az átformálja az életed.

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .