fbpx

Félelmeink – Félénkség

A félelem nem egy bonyolult dolog, csak annak néz ki. A félelem abból ered, hogy nem ismerünk valamit, nem tudjuk, hogy oldjuk meg, nem vagyunk biztosak magunkban, alacsony az önbecsülésünk és nem hiszünk magunkban eléggé.

Nem ide soroljuk, amikor állatoktól vagy bizonyos helyzetektől félünk, mint a magasság. Ezek máshonnan erednek, általában traumákból, rossz emlékekből, előző életekbeli élményekből fakadnak.

A hétköznapi dolgokról beszélek, amikor találkozni kell valakivel, beszélgetni kell valakivel, telefonálni kell, intézni kell dolgokat, új helyzetekben vagyunk benne, új dolgokat kell megoldani, vizsgázni kell…. stb. Minden nap történnek ilyen dolgok, de van, akinek nehezebben mennek ezeknek a helyzeteknek a megoldása. Én is ilyen voltam. Sok dolog volt, ami számomra nagyon nehéz volt.

Sok évig nem szerettem telefonálni, inkább elkerültem. Nehezen teremtettem kapcsolatot másokkal, nem volt sok barátom sem. Sokáig nem értettem miért mennek nehezen ezek a dolgok. Aztán amikor elkezdtem vele foglalkozni, egyre világosabbá vált a helyzet számomra.

A félelmeink belőlünk erednek, mi magunk generáljuk azokat, mi vagyunk a forrása. Valójában nagyon kevés dolog van, amitől tényleg félni kell, a valóság sokkal barátságosabb, mint gondoljuk elsőre. Az agyunk pedig úgy működik, hogy amit gondolunk azt igyekszik behozni az életünkbe. Meg akarja valósítani, mert az elme nem bírja a kudarcot. Ha félelemmel teli gondolatok vannak a fejünkben, akkor azokat fogja behozni az életünkbe, visszaigazolja a gondolatainkat.

Mit tegyél?

Amikor egy ilyen helyzetben vagy, amikor érzed, hogy összeszorul a gyomrod, ideges vagy, megmagyarázhatatlanul feszült vagy, akkor elsőnek légy jelen és érezd a testedben, hogy mi történik. Ilyenkor fontos, hogy ne a tested uralkodjon, hanem vedd vissza az irányítást és te urald a tested. Tudatosítsd magadban, hogy mi történik most.

Ezek után kezd el megismerni a helyzetet. Kérdezz róla, beszéld meg valakivel, keress róla infót, tervezd meg, készülj fel. Tedd láthatóvá a láthatatlant.

Azt az érzést kell elérned, hogy ura vagy a helyzetnek. Hogy képes vagy megoldani azt. Addig foglalkozz a témával, amíg nem érzed azt, hogy uralni tudod. Még ekkor is lehet, hogy félni fogsz, de már nem fogod hagyni, hogy a félelem legyőzzön.

A félénkség uralására van 5 azonnal használható tippem, amit le tudsz tölteni itt:

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .