fbpx

A temperamentumok ismerete sokat segíthet önmagunk és mások megértésében. A vérmérsékletekkel már az ókorban is foglalkoztak, Galénosz volt az első, aki elnevezte ezeket. Négy csoportra osztotta az embereket a vérmérséklet szerint: Szangvinikus, Flegmatikus, Melankolikus, Kolerikus. Ez a felosztás a mai napig sem változott, ma is ezeket a típusokat használjuk.

A temperamentum az adott személy jellemvonásait határozza meg. Milyen helyzetekben milyen intenzitással reagálunk. Alapvető személyiség jegyeinket is meghatározhatják.

Az egymással szomszédos temperamentumok keveredhetnek a személyiségünkben, mert közel állnak egymáshoz. Minden típusnak van egy ellentétpárja, ami vele szemben áll, ez nem jelenik meg a személyiségünkben.

Tehát ha valaki mondjuk flegmatikus típus, akkor keveredhetnek bele szangvinikus vagy melankolikus jellemzők is, de kolerikus sosem lesz az illető, mert az nagyon a skála másik végén van. Olyan lenne, mint egy pálfordulás.

Ahhoz, hogy meghatározd a temperamentumod, először meg kell figyelned magad. A legjellemzőbb tulajdonságokat összegyűjtöttem a 4 típusra jellemzően. Akkor tudod elolvasni, ha rákattintasz.

Szangvinikus

Kolerikus

Melankolikus

Flegmatikus

Találsz egy gyorsan kitölthető tesztet is, hogy megtudd, milyen a temperamentumod a 16Personalities oldalán, ami teljesen magyar és azonnali eredményt ad. Jó játék kitölteni, a kérdések egyszerűek és jobb képet kapsz magadról.

Természetesen ezek a tesztek nagyon jó képet adhatnak rólunk, de nyilván nem feltétlen fedik le az egész személyiségünket. Ahhoz hogy jobban megismerjük magunkat menet közben kell megfigyelni a reakcióinkat, érzéseinket, érzelmeinket, a szavakat amiket mondunk, milyen gondolataink vannak…

Ha a gyermekek temperamentumát szeretnéd kifürkészni és kezelni, akkor a szegedi waldorf iskola (Waldorf Szeged) oldalán található csodálatos írást javaslom olvasásra. Gyönyörűen jellemzi a gyerekeknél a vérmérsékleteket és azok kezelését. Nekem is sokat segített a gyermekeim megismerésében.

Forrás: Ranschburg Jenő: Személyiségtípusok, Wikipédia, Saját tapasztalatok

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .