fbpx

Milyen egy nárcisztikus kapcsolat?

Ott kell kezdeni, hogy milyen egy nárcisztikus ember. Ez egy tudati elváltozás. A nárcisztikus ember, ahogy a kép is mutatja, csak magára gondol, csak magát látja, semmi más nem érdekli. Az ő világában minden csak róla szól és nem tudja felfogni, hogy másoknak is vannak érzései. Ebből kifolyólag nem is tud tekintettel lenni mások érzéseire.

A nárcisztikus ember domináns és uralkodni vágyik a másik felett. Arra vágyik, hogy állandóan figyeljék és visszajelzésre vágyik, ezért uralkodik másokon. Hiányzik belőle az empátia.

Ez valójában egy álarc.

Mögötte az ember nincs tudatában a saját erejének, súlyos önértékelési zavara van, nem képes reálisan látni önmagát. Tehát egy lelkileg sérült ember. A nem megfelelő szülői nevelés miatt alakul ki ez a személyiség típus. Önhibáján kívül lesz ilyen és nagyon nehéz számára felismerni ezt. Ez egy nagyon mély tanítás és nagyon sok munkával jár.

A környezetét pedig úgy manipulálja, hogy ez az álarc folyamatosan működni tudjon. ebből sok konfliktus adódik, hiszen nagyon nehéz együtt élni egy ilyen emberrel. Az illúziót fent kell tartani minden áron, mert nem láthatja senki a törékenységét.

Kapcsolatban

Egy kapcsolatban az ilyen ember nem veszi figyelembe, hogy mit érez a másik, nem is gondolkodik el azon, hogy a másiknak mi a jó, csak azt gondolja, hogy az majd úgy jó lesz. Eldönti mások helyett a dolgokat. Minden megszervez és őt imádni kell azért, hogy ennyi mindent megtesz érted. Valójában nem érted teszi, hanem magáért teszi.

Az önbecsülésedet próbálja teljesen összezúzni. Manipulál és mindig úgy alakítja a dolgokat, hogy neki legyen jó. A kapcsolat elején még minden szuper, rózsaszín köd, és szép lassan előjön a nárcisztikus személyiség árnyoldala. Végül már saját magad is megkérdőjelezed, és elkezded magad hibáztatni a dolgokért. Az egész lényed megkérdőjeleződik és bizonytalanná válik.

Neki mindent szabad, te pedig nem mehetsz sehova. Veszekedéskor te sosem nyerhetsz, mindig te leszel a hibás és neked kell bocsánatot kérned. A nárcisztikus nem ismeri be, ha téved. Olyan erős a pajzsa, hogy az nem engedi számára.

Mi az amit tehetsz?


Ha felismerted a jeleket, akkor is óvatosan kell bánni vele, mert a nárcisztikus álarc mögött egy szeretetre éhes, lelkileg sérült ember van. Nem kell neked megmentened! Mindenkinek saját magát kell megmentenie.

Szakember képes diagnosztizálni pontosan, hogy tényleg nárcisztikus emberrel van-e dolgod. Azt figyeld meg, hogy hosszú távon a fenti dolgok érvényesülnek-e. Mert ugye mindenkinek van rossz napja. Egy kapcsolati tanácsadás segíthet, ha a nárcisztikus hajlandó elmenni.

Ha egy ilyen emberrel vagy kapcsolatban akkor nézd meg, hogy képes vagy-e kezelni. Ha úgy érzed, hogy nem tudod kezelni, akkor talán jobb, ha kilépsz a kapcsolatból. A szenvedés nem vezet sehova. Nem kell az ő életéért vállalnod a felelősséget. Csak a saját életedért kell. És, ha van, akkor a gyermeked életéért, addig amíg nem tudja vállalni a saját életéért a felelősséget.

Ne kritizáld, mert akkor mártírrá válik. Ha kiteszed az asztalra a gondolataid, lehet hogy támadni fog, mert rátapintottál a lénye fájdalompontjára. Attól még beszélhetsz róla, csak tudd. Ha találsz egy pontot, akkor beszélgess vele, lehet, hogy meghallja. Ha úgy érzed felőröl, akkor hagy magára a sorsával (Zen).

Segítő kérdések

Azt gondold át, hogy milyen a jövőképed?
Mi lesz majd 5 év múlva? Akkor is fogod bírni, akkor is tudod csinálni a kapcsolatot?
Te hogy érzed magad?
Mik történnek, amikor magadról beszélsz?
Van fejlődés a kapcsolatotokban?
Merre tart a kapcsolatotok?
Mennyire tudtok egymásra támaszkodni?
Mennyire figyel oda rád a párod?
Te mennyire figyelsz oda rá?
Egyensúlyban vagytok-e?

Nem kell egyedül döntened. Keress meg egy szakembert, vagy beszélgess másokkal a témáról.

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .